Дизайн и печат на изделия от картон

Често задавани въпроси

1. Необходимо ли е да се регистрирам, за да направя поръчка?

Ако нямате регистрация, при подаване на поръчка сайтът автоматично ще Ви регистрира с посочения имейл. Необходимо е да потвърдите регистрацията си чрез получения в пощата Ви имейл, като последвате линка, който се съдържа в него.

2. Мога ли да откажа поръчка?

Можете да откажете поръчка, която все още не сте предплатили. Ако откажете поръчка, която вече сте предплатили и изработката е започнала, то капарото няма да Ви бъде възстановено. Ние изработваме поръчките индивидуално за всеки клиент, всички продукти се персонализират и предплащането служи като гаранция за нас.

Всички изделия се изпращат с опция „преглед и тест“. Възползвайте се от нея преди да доплатите с наложения платеж. Ако има проблем с изделията, можете да върнете пратката за наша сметка. Ние ще подменим изделията с нови.

3. Мога ли да направя поръчка извън България?

Доставяме в цял свят с Български пощи. Доставката отнема от 1 до 4 седмици, в зависимост от зоната, в която се намира държавата. Предвидете достатъчно време за изработката и за доставката.

При поръчките за чужбина заплащането е 100% от сумата, предварително по банков път, Western Union, Money Gram и др., като всички такси за превода, доставката и износа са за сметка на клиента.

Доставките до Гърция и Румъния могат да бъдат изпратени с „Еконт“.

4. Какъв е срокът за изработка?

Срокът зависи от количеството, вида на поръчаните изделия и моментната ангажираност на ателието.
През сватбения сезон срокът за изработка е по-дълъг, предвид множеството поръчки. Молим да предвидите достатъчно време за организацията на Вашето събитие, а ние ще Ви дадем по-конкретен срок, след като сте потвърдили поръчката и сме уточнили дизайна.

Ателие „Фльонгата“ НЕ носи отговорност за спазването на сроковете на поръчки в случаите, когато не можем да установим контакт с клиента, за да уточним дизайна и доставката.

5. Доставка, цена и срок за доставка в България

Работим с куриерскa фирмa „Еконт Експрес“ – за доставка до всички населени места в България. Пратките се получават от предпочитан офис на „Еконт“ или на посочен от Вас адрес.
Цената за доставката се поема от клиента. 

Срокът за доставка зависи от населеното място. За селища с офис на „Еконт“ отнема 1 работен ден. За населени места без офис на „Еконт“ – според графика им на обслужване.

Конкретна цена за дадена доставка можем да предложим ориентировъчно при запитване и конкретно – след като поръчката е пакетирана и изтеглена.

6. Как се заплаща?

За да започнем работа по Вашата поръчка, е необходимо да я потвърдите, да сме уточнили дизайна, количествата и да заплатите капаро в размер на половината или цялата стойност, предварително по банков път или с паричен превод по „Еконт“. Ако остава сума за доплащане, това се осъществява с наложен платеж – на куриера.