Книги за двойки и единици

Без значение дали сте във връзка или се радвате сами на себе си, тези фундаментални книги ще обогатят романтичната ви интелигентност и ще изстрелят любовния живот и личностното ви израстване нагоре.

  1. Емоционалната интелигентност – Даниел Голман
  2. Умението да обичаш – Дон Мигел Руис
  3. Петте езика на любовта – Гари Чапман
  4. How to do the work: recognize your patterns, heal from your past, and create your self – Nicole LePera
  5. Изкуството да водим разговор – Лейл Лоундз

Защо избрахме тези заглавия?

1. В „Емоционалната интелигентност“ Даниел Голман прави неврологична дисекция на мозъка – от мястото, където възникват емоциите – до чист будизъм на самоконтрол и приемане. Фундаментална книга за всеки, който иска да е повече от биоробот, подвластен на всяка своя емоция.

2. Дон Мигел Руис предава ученията на толтеките, като с помощта на няколко древни притчи разнищва вселенската любов на своя лек и достъпен език. Тази книга е духовно продължение и развитие на емоционалната интелигентност. От нея ключово е да запомним и наблюдаваме Съдника в нас, който е съвкупност от гласовете на родителите, бабите, дядовците, стари и ограничаващи вярвания, социални очаквания и др.

3. В „Петте езика на любовта“ Гари Чапман извежда синтеза на 20-30 години опит в семейната терапия на хиляди двойки. Той е обобщил 5 езика на любовта – 5 важни сфери от същността на всеки партньор, които са съществени за реализиране пълния капацитет на индивидуалността на партньорите и на любовта в двойката.

4. Никол ЛеПера е холистичен психолог. Като повечето професионалисти, които по лични причини се захващат с тази професия, и тя започва да работи върху себе си от ранна възраст, да чете, търси и наблюдава причините за негативните си състояния.

How to do the work все още не е преведена на български, но е налична в мрежата на английски. Препоръчваме я заради цялостния подход – духовно-емоционално-психологически и заради наистина задълбочените и уникални методи за справяне.

5. „Изкуството да водим разговор“ поставихме на пето място в класацията, защото тя е универсална за всеки – във всяка сфера на живота, не само в романтичната. Дали сте предприемач, студент или просто сте по-срамежливи в общуването, това четиво ще ви даде полезни ключове и трикове към увереност и свобода в комуникацията на всички нива.

Бонус книга:

„Четирите потока на парите“ – Робърт Кийосаки. Шегуваме се. Донякъде…

Финансите са един от най-честите поводи за несъгласия между двойките. Финансовата грамотност може да запълни тази пропаст, ако забелязвате значителни различия във вижданията ви по този въпрос.

Личното развитие е най-мощно, когато и двамата партньори вървят по този път. Тогава от лично се превръща в колективно развитие и удовлетворение (и на ниво колективно съзнание).

Ако сте в движение или нямате време за четене, последвайте Mathew Hussey и Mark Groves (присъстват във всички социални мрежи).

Освен че са се посветили на връзките и психологията на любовта, естествено обръщат голямо внимание на травмите и токсичните модели, които водят началото си от детството.

И книгите по-горе, и love тренерите, и психолозите, всяка наука и религия учи на любов чрез любовта (грижата) към себе си. Така че да започнем оттам.