10 въпроса, които съпрузите често трябва да си задават

10 въпроса, които съпрузите често трябва да си задават

Като сватбен блог, в който се грижим не само да изберете покани, украса, рокля и грим, но и се опитваме да обърнем внимание, че по-трудната част предстои след сватбата, днес припомняме

10 акцента за щастливо партньорство

Почерпихме вдъхновение от една от най-популярните и полезни книги, която ни учи как да общуваме, а именно „Как да печелим приятели и да влияем на другите“ от Дейл Карнеги.
Днес текстовете й звучат архаично, лъхащи настроенията в зората на равенството между половете в САЩ. Във въпросите по-долу се усещат приетите за патриархалното семейство норми, а именно – жената да си знае мястото – в кухнята и при децата, а мъжът е глава на семейството и източник на доходи.
Тук, обаче, Карнеги се е постарал да е актуален и приписва много повече функции и „глас“ на съпругата – освен майка и домакиня, тя е вече равностоен партньор и уважаван съветник по много въпроси.
Книгата е критикувана от съвременните психолози за това, че ни посочва какво трябва да се случи в отношенията ни с другите, но не и как точно да го направим.
Въпреки това, не можем да отречем полезните съвети, описани с искреността на зората на миналия век, когато информацията по тези въпроси е била сравнително оскъдна.

Преведохме от оригиналния текст, запазвайки умишлено буквалното звучене, за да усетите нюансите в смисъла.

10 въпроса, които съпрузите трябва да си задават
10 въпроса, които съпрузите трябва да си задават

10 въпроса, които партньорите трябва често да задават сами на себе си, за да съхраняват и подхранват любовта и уважението помежду си.

За съпрузи

 1. Все още ли ласкаете съпругата си с подаръци и цветя по различни поводи – за рождения й ден, годишнини, празници, както и без повод – като израз на нежност и внимание?
 2. Внимавате ли никога да не я критикувате пред други хора?
 3. Давате ли й пари, за да купува неща само за себе си, а не за домакинството?
 4. Правите ли усилие да разбирате типично женските й настроения и да преминава по-лесно през периодите на умора, нервност и раздразнителност?
 5. Прекарвате ли поне половината от свободното си време с нея?
 6. Въздържате ли се тактично от това да сравнявате готвенето й и домакинските й умения с други жени, освен когато го правите в нейна полза?
 7. Проявявате ли искрен интерес към интелектуалния й живот – клубовете, общностите, книгите, които чете, възгледите й по обществени въпроси?
 8. Позволявате ли й да танцува с други представители на мъжкия пол и да й бъде обръщано внимание от тях, без да правите ревниви намеци и коментари?
 9. Бдителни ли сте за възможности да й направите комплимент и да изразите възхищението си към нея?
 10. Благодарите ли й за малките неща, които върши за вас, като да зашие копче, да прибере чорапите ви, да занесе дрехите ви на химическо?

За съпруги

 1. Давате ли пълна свобода на съпруга си в бизнес делата му, въздържате ли се от критика и коментари за съдружниците му, избора му на секретарка и работното му време?
 2. Давате ли всичко от себе си, за да направите дома ви интересен, уютен и атрактивен?
 3. Разнообразявате ли кулинарното меню, така че винаги да се чуди какво да очаква, когато седне на масата?
 4. Следите ли процесите в работата му, така че да можете да му дадете съвет, когато има нужда от това?
 5. Можете ли да се справите с промените във финансовото му състояние с хладнокръвие и разбиране, без да го критикувате за допуснатите от него грешки и без да го сравнявате с по-успешни мъже?
 6. Полагате ли специални усилия, за да се разбирате с майка му и другите му роднини?
 7. Обличате ли се с мисъл за това какъв стил и цветове предпочита той?
 8. Правите ли малки компромиси в името на семейната хармония, когато мненията ви не съвпадат?
 9. Полагате ли усилие да научите игрите, които съпругът ви харесва, за да можете да споделяте свободното му време?
 10. Следите ли новините, новите книги и нови идеи, за да поддържате интелектуалния интерес на съпруга ви към вас?

Представете си семейните порядки през 30-те години на 20 век в САЩ…

А сега си ги представете по същото време в България. Мислите и коментарите ще оставим на вас.

И не забравяйте да положите специални усилия за партньора си днес. Положете ги и утре. И вдругиден. Всеки ден. Защото любовта е внимание. Любовта е грижа.

Любовта е работа на пълен работен ден – 24/7/365.

Четете още от блога за сватби и романтика: