Сватбено пътешествие

6 идеи за меден месец в Европа

Идеи за младоженци и староженци

Шест е числото на отличниците. Шест са и идеите, които ще ви предложим за меден месец – в Европа и България.

Независимо дали току-що сте се бракосъчетали, дали сте женени от 27 години или сте решили никога да не предприемате тази чудновата стъпка, приключенстването по нови земи, само с партньора ви, може да се окаже идеалният тиймбилдинг и път за изграждане на връзката.

Пожелаваме ви да комбинирате някои от предложенията, а защо не и всичките!

Започваме с:

1. Капри

Повече от година Капри е номер Едно в нашия списък с желания, вдъхновени от светещите плажове, кристални тюркоазени води, пъстри чукари, цветя и безброй кадри за преживяване и снимане.

Този рай е любим за много известни личности още от средата на 19-ти век. Максим Горки е живял там до 1911 г.

Най-натоварено с туристи на популярния остров е през лятото и през летните уикенди. Затова, ако можете, организирайте се извън активния сезон.

Как да стигнете до Капри?

От София има директен полет до Неапол. От Варна и Бургас – също, но са с прекачване. Проверете с колко прекачвания са, колко престой има и какви са изискванията на съответните самолетни компании.

Веднъж стигнали до Неапол, сте с ферибот или с хидрофол. С ферибот отнема около час и половина и струва около 15 евро/човек. С хидрофол или т.нар. „комета“ – 45 минути и съответно – около 22 евро.

На острова има два града – Капри и Анакапри. Шансът е нищожен, но ако там ви дотегне, съседните острови в Неаполския залив – Иския и Прочида също са забележителни.

Ако ви допадат организирани екскурзии, цената започва от и над 1000 лв./човек за цяла седмица, с включен транспорт и настаняване. Или си бъдете свободни електрони, но може и да излезе по-скъпо.

Можете да съчетаете тази дестинация със следващата идея или да направите по-дълго пътуване друг път.

Меден месец на Капри
Идеи за меден месец на Капри

2. Южна Италия

Железопътният транспорт в цяла Италия е силно развит, евтин и добре организиран, така че можете да посетите безброй изумителни кътчета – бързо, лесно и икономично.

На нас ни допадат местенца, които са автентични, бягат от туристическия наплив и гледки–клишета.

Затова, ако сте на същата вълна, ви каним на обиколка на неизвестни населени места в Южна Италия.

Ако първата ви асоциация е с мафията, няма да ви съдим, но ние си мислим за стари лозови масиви и …вино. Спокойно можете да съчетаете медения месец с винен туризъм.

За най-добри се считат вината от Сицилия, като най-сериозното производство е в Пулия. Ликьорното вино Марсала силно популяризира региона през 18-ти век.

Понеже виното е напитката на любовта, можете да се запознаете по-добре със специфичните видове за Южна Италия – тук.

Въпреки че в България имаме и вина, и местенца, които невероятно много наподобяват по климат, пейзаж и растителност на Средиземноморието, да опиташ току-що разточена автентична паста, е просто „яж-моли се-и обичай“. И наздраве!

Меден месец
Идеи за меден месец

Ако сме ви сгорещили достатъчно и обичате да правите любов в по-разумни температурни амплитуди, за вас е:

3. Норвегия

Тъй като в България сме свикнали да сме сприхави и изстрадали от специфичния ни мироглед, в Норвегия ще се впечатлите от биволското спокойствие на хората.

Тук всичко е на забавен ход, за всичко е помислено, никой не бърза и атмосферата ухае на вечност.

Дали по тази причина или друга, страната е популярна със завишения брой депресирани хора и самоубийци, иронично подпомогнати от безкрайните дни, нощи и монотонност.

Както се казва „много хубаво – не е на хубаво“, но за малко нищо няма да ни стане.

Магията на Северното сияние, идиличните гледки и романтичните възможности компенсират всички минуси!

Какво може да се прави в Норвегия?

Не пропускайте да си направите контра ажурна снимка на фона на Аурора Бореалис.

Понеже сме влюбени в светещите плажове, няма как да не споменем, че и тук има такива.

И още: Предлагат се дневни екскурзии с лодки измежду фиордите, разходка с шейна с впряг от кучета хъски, както и „сафари“ до китовете.

Колкото до настаняването, непременно резервирайте романтично стъклено иглу насред нищото. Със сигурност ще има какво да разказвате и показвате на внуците си.

Най-доброто време за посещение в Норвегия е през месец Октомври, тъй като температурите са от 4 до 20 градуса. Ниският туристически сезон там е от м. Май до м. Октомври. Можете да карате и ски, но по това време повечето туристически съоръжения са затворени.

Меден месец в Норвегия
Идеи за меден месец в Норвегия

От Норвегия се спускаме обратно на юг – към едно дръзко предизвикателство не само за двойки, но и за всеки ентусиаст:

4. Пътят

Ел Камино де Сантяго де Компостела или т. нар. Поклоннически маршрут – от Сен Жан, Франция – до Сантяго де Компостела, Испания.

Общата дължина е около 1500 км, а за изминат като поклонник се счита, само ако е пеш, на кон или с велосипед.

Ще си признаем, че това е наша дългогодишна мечта, която непременно ще случим преди финалната права.

Ако не сте се развели до края на близо едномесечното изпитание, значи сте си попаднали на човека. Това е реалити преживяване, без да делите ефира с „Малката булка“. Всъщност делите ефира само с половинката си и Вселената.

По груби сметки, минималният бюджет е около 2000 евро на човек, като той включва и фонд „спешни случаи“, извън задължителната застраховка (за травми и болничен престой, не дай, Боже!).

Извън населените места, целият маршрут е осеян с хостели, странноприемници, кръчмички и частни домове, които приемат малък на брой пътници.

За местните това е дългогодишен бизнес с традиции и са изключително топли и гостоприемни. Ще ви нагостят с домашно приготвена храна и ароматно винце.

Освен дългите преходи и спането на открито, пътешествието крие своите опасности. Традиции има и при джебчиите, така че бъдете бдителни.

Любим филм, с участието на Мартин Шийн, е „Пътят“. Непременно го гледайте, за да добиете доста реалистична представа за това, което ви очаква, като изключим драмата.

Вино. Романтика
Идеи за меден месец

5. Петата ни идея за меден месец разлюлява всички сетива.

Благодарни сме за круизните компании! Ако не страдате от морска болест, идеята никак не е лоша.

И по-точно си мислим за дунавски круиз, с посещение на европейски столици – Будапеща (Унгария), Братислава (Словакия), Виена (Австрия). Разходът за екскурзията, на база ол инклузив, излиза от около 1200 лв./човек.

На всяко пристанище е предвидено достатъчно свободно време за изследователски подход или можете да се движите с групата, ако това ви допада.

Красотата е незабравима!

Последната ни идея е в България – не от проблясък на патриотична съвест, а защото това е друго наше намерение:

6. Водопадите на България

Възхищаваме се на блогърите, които популяризират райските кътчета на България чрез своите пътеписи!

Радват ни хора, които не чупят клони, не палят пожари и събират отпадъците след престоя си. Призоваваме ви да отидете на меден месец и да сте от тях!

За да не се отплесваме на еко тема, ето и списък с водопадите в България.

След като изберете предпочитаната дестинация, помислете за начин да разберете в какво състояние е водопадът, тъй като много от тях пресъхват, в зависимост от сезона, климата и нивото на валежите.

Можете да се поинтересувате от местните или да потърсите в мрежата – има предостатъчно групи, в които тази информация се споделя и е актуална.

Остава да изберете дали ще сте с кемпер, на палатка или от хотел – на хотел, за да си спестите неудобствата.

В днешно време много двойки превръщат пътешестването в смисъл и начин на живот.

Една такава двойка, която се занимава с йога, веган хранене, еко и бохо начин на живот, са Juliana Spicoluk & Mark Spicoluk от Boho Beautiful. Можете да ги последвате в Instagram.

Идеи за сватбено пътешествие

Изберете най-живописното място и се отдайте на любов.

Весел меден месец и се опитвайте да го правите редовно!

Още от сватбения блог: